Απόφαση ΕΔΔΑ - Καταδίκη γιαγιάς για δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων εγγονής, παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης


Ελευθερία της έκφρασης, προσωπικά δεδομένα, βέλτιστο συμφέρον παιδιού και δίκαιη ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων ατόμου και κοινότητας.

Η προσφεύγουσα διεκδίκησε δικαστικά την επιμέλεια της ορφανής εγγονής της, όταν η κόρη και ο γαμπρός της απεβίωσαν σε τροχαίο ατύχημα. Κατήγγειλε δημοσίως σε τηλεοπτική εκπομπή, πλημμέλειες στη διαδικασία ανάθεσης της επιμέλειας στον αδερφό του γαμπρού της, αναφέροντας δημόσια τα στοιχεία της εγγονής της. Κατόπιν υποβληθείσας μήνυσης για παραβίαση προσωπικών δεδομένων καταδικάστηκε.

Το Στρασβούργο επανέλαβε ότι σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, άμεσα ή έμμεσα, τα συμφέροντά τους είναι πρωταρχικής σημασίας.

Το ΕΔΔΑ δέχεται ως κανόνα ότι τα προσωπικά δεδομένα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ή έμμεσα να επιτρέψουν την αποκάλυψη της ταυτότητας του παιδιού θα πρέπει να διατηρούνται απρόσιτα στο ευρύ κοινό. Παρά ταύτα στην υπό κρίση υπόθεση διαπίστωσε ότι τα εγχώρια δικαστήρια δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι η συμμετοχή της προσφεύγουσας στην επίμαχη τηλεοπτική εκπομπή δεν αποσκοπούσε στη δημοσιοποίηση στοιχείων – που ήταν ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό – αλλά στη προστασία της εγγονής της, θέτοντας ζητήματα σχετικά με τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Το ΕΔΔΑ κατέληξε ότι τα εθνικά δικαστήρια απέτυχαν να εξετάσουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης και έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της Σύμβασης) και επιδίκασε ποσό 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.170 ευρώ για έξοδα.

N.Š. κατά Κροατίας της 10.09.2020 (αρ. προσφ. 36908/13)